Examentijd

Lieve mensen,

Ik schrijf je graag een stukje gegrepen uit het leven. Zoiets als ‘Het leven zoals het is tijdens de examentijd voor mij als mama.’ Herkenbaar misschien.

Terwijl ik dit tekstje schrijf, bereidt mijn jongste zoon zijn examen geschiedenis voor. Dit weekend studeerde hij wiskunde. Morgen is het vak Frans aan de beurt. En zo volgt het ene vak op het andere. Je kent het wel. Mijn lieve zoon heeft wel wat duwtjes in de rug nodig om geconcentreerd te blijven werken en zich door de leerstof te wurmen. Hij zou liever basketten of wat luieren met zijn vrienden. Ik weet het wel. En toch zijn er nu examens af te leggen en moet hij met de leerstof grondig aan de slag gaan.

Ikzelf was een ijverige studente. Ik studeerde graag. Nu sta ik aan de zijlijn en geef vertrouwen aan mijn studerende zoon. ‘Het lukt wel mama, geen paniek.’, zegt hij dan. Tja, sorry zoon, maar soms sla ik wel even in een kleine paniek. Maar neem het van mij aan, paniek helpt niet, integendeel.

Dus…

Ik tracht de kalmte en rust in mezelf te bewaren door in mijn lijf aanwezig te zijn met een stevige gronding. Heel concreet neem ik dagelijks de tijd om te zinken in mijn lijf, een beweging van kop tot teen door bodywork, bewust bewegen en introspectie vanuit mijn lijf. Ik stel mezelf de vraag: ‘Wat triggert mij nu in deze examenperiode? Wat heb ik hier nu te leren? Wat reikt het Leven mij aan?’ Ik voel en omarm.

Ik zoek ook de buitenlucht op. Een korte wandeling in de natuur om uit te zoomen en het grote geheel te blijven ervaren. Voet na voet op de grond, de koude op mijn gezicht, adem in mijn buik, armen vrij, oh doet zo deugd!

Tot slot glimlach ik liefdevol naar mezelf wanneer ik alarmbelletjes voel opkomen. Blijven ademen met de glimlach!

Van hieruit kan ik voor hem iets betekenen tijdens deze examenperiode.

Ik wens dat ik je mocht inspireren met mijn ‘uit het leven gegrepen tekstje’. Ook al ben ik dagelijks bezig met bodywork en ontspanning…ook ik heb mijn uitdagingen op mijn pad…

Goede moed aan de studerenden jongeren. Je kunt het omdat jij het bent!

Lieve groet,

Marijke