Een heel wijs zeepbakje

Lieve vrienden,

Ik wil je graag wat vertellen over handen wassen. Klinkt misschien banaal, maar dat is het voor mij niet!

Als jong meisje toonde mijn papa mij hoe hij zijn handen wast. Mijn papa is een getalenteerde verteller en hij maakte er telkens een mooi moment van. Ik herinner het mij nog heel goed. Hij zei: ‘Heel bewust je handen wassen en ook je polsen, zeker je polsen!, da’s heel belangrijk!’ Hijzelf gaf steevast het goede voorbeeld. Dat was een jaar of 38 geleden…

Ik trouw en leef mijn leven en was nog steeds mijn handen. Zelfs heel vaak. Op gangbare momenten en telkens ook voor en na een bodyworksessie. Ik geef toe dat ik dit de laatste tijd meer routinematig deed dan bewust. Tot ik dit jaar op reis in ons vakantiehuisje een zeepbakje (met een handpomp) tegenkwam waarop geschreven stond:

‘Laat mij goed schuimen voor je mij afspoelt!’

Ik moest aan de woorden en het ritueel van mijn lieve papa denken: ‘Je handen nat maken, zeep nemen, je hele handen inzepen, ook je polsen! en dan dan goed afspoelen.’ Wat een wijs zeepbakje!

Ik waste mijn handen op reis heel bewust en wat voelde dat fijn! Een zalig moment, echt waar!

Met dit ritueel was ik nu mijn handen. Ik maak ze heel bewust nat, neem een beetje zeep, zeep mijn handen liefdevol in, laat de zeep ten volle schuimen en spoel mijn handen (en polsen) dankbaar af.

Dankbaar voor de heerlijk ruikende zeep. 💛
Dankbaar voor het zuiverende water. ☄️
Dankbaar voor mijn handen. 🙏
Dankbaar voor de fijne momenten ‘handen wassen’ met mijn papa. ❤️

Heel veel liefs wens ik je,

lieve groet,

Marijke