Bertje boos, Bertje blij

Lieve mensen,

Ik had vroeger een mannetje bij mijn speelgoed. Het heette Bertje boos, Bertje blij. Het was een grappig mannetje. Je kan het je voorstellen als een bol (da’s het hoofd), een roze stokje (da’s het lijfje) en een brede ronde zuignap (zijn voeten). Bertje boos, Bertje blij was zo een 15 cm groot en kon op de tafel of op de grond vastgezogen worden met zijn voeten. Als ik dan tegen hem duwde, bewoog hij heen en weer zonder om te vallen. Ik hoop dat je je dit mannetje kan inbeelden.

Het bijzondere aan Bertje blij, Bertje boos was dat zijn hoofd in twee delen verdeeld was: de ene helft keek blij, de andere boos…vandaar zijn naam.

Wat ik inspirerend vind aan Bertje : zijn bolle hoofd verbonden met zijn zuignapvoeten.

Bertje staat stevig verankerd wanneer je hem met zijn voeten vastzuigt op de grond. Ik kon hem niet zomaar omver duwen! Zijn hoofd voel ik als harmoniserend. Het symboliseert eenheid in verscheidenheid. Boosheid en blijdschap, hij weerspiegelt beide emoties én Bertje lijkt daarmee helemaal in vrede te zijn. Het brengt Bertje niet van zijn stuk, hij staat stevig op zijn zuignap (lees: voeten).

Ik hou van dit eenvoudige ventje. Inspirerend en ontdaan van elke ingewikkeldheid. Ik boots hem graag na. Dan ga ik de tuin in en beeld ik mijn voeten in als een grote zuignap op het gras. Mijn lichaam is de sterke stok; mijn hoofd de grote bol met gedachten en gedachten van gedachten en emoties bij deze gedachten en…al deze energieën bundel ik en verbind ik via mijn lichaam met mijn voeten. Ik herbron in de schoot van moeder Aarde.

Ik nodig je graag uit om ook eens Bertje te zijn en te voelen wat het ventje voor jou betekent. Ik heb geen foto gevonden van Bertje. De foto van onze boom die je ziet, lijkt (mits wat verbeelding) op het leuke ventje.

Lieve groet,

Marijke